søndag 17. juli 2011

Dubrovnik - ferie i varmen :)

Erik og jeg har vært på en ukes ferie i Dubrovnik i Kroatia. En aktiv uke i varmen, det var oppi 38 grader på det værste/beste!


Vi bodde på S&L Guesthouse i bydelen Gruz, hvor også havnen var. Masse fine båter, yachter og cruiseskip kunne vi se hele tiden.  Her var vi fritatt for de fleste turistene, som det ellers var mange av. Særlig nordmenn! Det å bo "privat" var en ny og hyggelig opplevelse. Ante, vår vert, var utrolig hyggelig og hjelpsom. Hentet oss (free of charge) på flybussen og kjørte oss "hjem". Deretter ble vi tatt med på sightseeing og fikk fortalt historier om krigen på 90-tallet.
Utsikten fra "huset vårt"


Dubrovnik er en liten by med ca 42.000 innbyggere. Hovedattraksjonen er "Old Town", gamlebyen som ligger innenfor en stor mur. Her krydde det av turister hele tiden, særlig masete ble det når passasjerene fra cruiseskipene var i land. Men det var mulig å finne små idyller utenfor muren, bl.a. disse:Det man "må" som turist i Dubrovnik er å gå oppå muren som går rundt gamlebyen. Muren er ca 2 km lang og det går både oppover og nedover, bratte trapper og fint utsiktsplasser. Det var ca 30 grader den dagen vi gikk, Veldig varmt til å begynne med, men vi ble vant til varmen etterhvert.
På Dubrovniks tak.

Erik tar en pust i bakken.
På drueslang - de var veldig sure...
Neste dag dro vi "utenlands" til Bosnia-Herzegovnia. Målet for turen var Mostar. Vi hadde en fin tur dit, flott landskap i både Kroatia og Bosnia. Mostar er en annerledes by. Gamlebyen der er delt av en bro Stari Most (som ble ødelagt under krigen) og befolkningen er delt i muslimer og katolikker på hver sin side av broa. Vi var innom en moske, den var åpen for publikum og jeg kunne gå inn uten å dekke meg til.....


Koski Mehmed Paša Moskeen


Broa, Stari Most, sett fra moskeen.


I Dubrovnik er det området Lapad som har flest hoteller og turister, dit dro vi også for å gå på stranda. 

Oppi bakken, sånn midt på bildet, bodde vi
 Dagene besto av turer til byen, stranda eller en øy for å bade. Ellers var det gjerne en is på ettermiddagen, og cappuccino; verdens beste cappuccino!!  Middagen ble enten spist på den lokale pizzasjappa (veldig god pizza og pils!!!) eller i gamlebyen. Fullt av restauranter å velge mellom, og "innkasterne" var aktive til tusen.


Siste dagen dro vi på "Paddle and pedal" tur. Vi skulle padle kajakk fra øya Lopud til øya Sipan,  og sykle rundt på denne øya- Da var det blitt 38 grader, så jeg var noe skeptisk til sykkelturen.
Vi tok ferga ut til Lopud, der fikk vi utdelt hver vår kajakk, en rask innføring i padling og så bar det til havs. Utrolig opplevelse!!! Når teknikken satt, var det bare å flyte avgårde. Deilig og stille og fin temperatur så nær sjøen. Etter ca en times padling kom vi til Sipan hvor vi skulle sykle over øya. Begynnelsen var bare oppoverbakker, ganske slitsomt, men vi klarte oss bra. Etter en halvtime var vi framme ved målet. Svette og varme! Godt med lunsj før vi syklet ut til en strand og fikk kastet oss i sjøen. Så var det å sykle tilbake til kajakkene for returen.
Ferga tilbake til Dubrovnik var mistenkelig lik gamle bil-ferger på Vestlandet, jeg var overbevist at denne måtte ha gått i norske farvann tidligere.
Jammen fikk jeg ikke rett; fant dette skiltet på veggen - Røyking nedre salong :)


Vi var veldig fornøyd med turen. Dubrovnik er en fin by, ingen kriminalitet, det var reint og fint der. Ikke noe slum eller områder fulle av søppel. Dessuten er det fremdeles billig der. Kroatia er ikke medlem av EU, har sin egen valuta - kuna. Vi betalte aldri mer enn 350 kuna, som er ca 400 kr, for middag på bra restaurant. På vår lokale pizzasjappe var det aldri over 120 kuna, øl inkludert. 


Her er en liten kompis fra vår bakgård, han likte godt restene av kakene våre :)Ingen kommentarer: